Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /storage/content/06/221306/optimalpotential.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /storage/content/06/221306/optimalpotential.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

3. Föreläsningar

Våra föreläsningar riktar sig till dem som har behov av att förstå, dem som vill känna igen sig och dem som har behov av hjälp att kommunicera med andra så att också de förstår.

Föreläsningarna är på två timmar, där vi på slutet alltid ger möjlighet för åhörarna att ställa frågor, både inför alla andra åhörare men också lite mer individuellt  för dem som föredrar det.

img_4783

Målgrupperna  är i första hand:

  • Anhöriga
  • Anställda som jobbar med människor med diagnos
  • De som själva har en diagnos
  • Skolledningen och lärare
  • Inspirationsföreläsningar för unga

Tre olika föreläsningar – mot anhöriga, kommuner och företag

Vi har fokuserat på att ta fram tre föreläsningar som tar upp olika delar av livet och olika saker vi upplever är viktiga att lägga fokus på för att försöka förstå och på så sätt kunna hjälpa personer med diagnos på bästa sätt. Verktygen som presenteras har hjälp Daniel att bli den han är idag och kan användas av andra, både med och utan diagnos. Föreläsningarna hålls alltid ur två perspektiv, både anhörig/utifrån- och inifrånperspektivet.

15871042_10206530773502947_204198693_n

Att växa upp med Asperger syndrom

Vår första föreläsning är en inspirationsföreläsning som handlar om Daniels liv, från det att han var liten och tills han blev vuxen. Den ger både insikter, hopp och energi – samt ett antal verktyg som den som vill kan ta med sig ut i sin vardag.

Vi tar under föreläsningens gång upp relationer, svårigheter och utveckling. Vi beskriver hur olika vi sett på tillvaron där Kerstins historia ofta har hög igenkänning bland åhörarna. När Daniel sedan kommer in och beskriver sin bild av samma situationer så blir allt så tydligt. När man förstår hur Daniel tänkte så förstår man ofta också varför reaktioner kommit. Det som genom åren varit så otroligt jobbigt och som många gånger känts fullkomligt hopplöst får sin förklaring och med dessa insikter och Daniels konkreta tillvägagångssätt för att hitta lösningar ges vi alla en möjlighet att hitta nya vinklar på det vi ställs inför i vardagen. Vill du veta mer, kontakta oss via kontaktsidan.

Att forma livet mot att bli vuxen

Det är lustigt hur man, såhär i efterhand, kan se alla år av kämpande som någonting härligt! Det som varit så tungt, jobbigt och frustrerande ser vi båda på idag på med glädje. Visst, det var otroligt jobbigt de år det pågick, men när man får lite distans till det så kan man istället känna ett visst mått av tacksamhet över att vi båda kämpat så hårt – för, det har verkligen gett resultat!

Under den andra föreläsningen går vi igenom hur vi hanterade diagnosen när Daniel fick den. Vi gick båda igenom olika stadier av både förnekelse och acceptans vilket påverkade våra liv till en väldigt hög grad. Vi pratar också om självkänsla, något många människor skulle må bra av att öka på – inte bara de med en diagnos. Självkänslan hos dem med en diagnos är i vår erfarenhet ofta låg men det är den också hos den anhörige, som aldrig känner sig tillräcklig. Vi berättar hur vi jobbat med vår självkänsla för att kunna gå vidare mot våra mål. Vi avrundar föreläsningen med att beskriva livet som ung vuxen – om hur allt kämpande kulminerat i någonting väldigt bra. Vi pratar om olika människors olika mål och om värdet av att må bra, oavsett hur man väljer att leva när man väl blir vuxen. När vi som anhöriga lyckas släppa taget om våra barn och låter dem formas till det de vill vara blir det många gånger mycket lättare för alla parter – och man kan glädjas åt en helt ny typ av relation – mellan vuxna. Vill du veta mer, kontakta oss via kontaktsidan.

Kommunikation

Den tredje föreläsningen i denna föreläsningsserie handlar om kommunikation mellan människor. Kommunikation kan vara bland det svåraste som finns och är något också vi snubblat mycket över genom åren. Eftersom våra, Daniels och Kerstins, hjärnor alltid fungerat så otroligt olika så har många gånger det vi sagt till varandra och budskapet som den andra mottagit inte alls varit samma sak. Det har förstås ofta resulterat i konflikter. Såhär har det varit sedan Daniel var liten, och ibland kan vi fortfarande landa i en konflikt trots att vi vet så klart varför.

Dialoger vi har kring detta idag är otroligt fascinerande och vi konstaterar ofta att om vi bara hade förstått varandra bättre genom åren så hade vi kunnat undvika många av de konflikter vi haft. Ibland kan det exempelvis handla om formuleringar som, ur Aristoteles vokabulär, uttrycks med dialektik som istället tolkats som retorik,  och ibland behöver man istället se tillvaron i mönster och därmed förstå vad som triggar igång ett beteende, även om man egentligen inte kan förstå varför.  Under denna föreläsning ger vi en konkret bild av vår verklighet och tipsar om tillvägagångssätt som underlättar förståelsen. Vill du veta mer, kontakta oss via kontaktsidan.

Föreläsning och Webbutbildning

För alla som inte har möjlighet att komma till våra föreläsningar finns det också möjlighet att ta del av dem via nätet. Man kan, som privatperson eller företag, köpa sig en inloggning och ta del av vår föreläsning som webbutbildning. Som kommun kan man göra det samma, så att anhöriga som har svårt att komma ifrån, oavsett om det är av tidsbrist eller om det är orken som tryter, kan få den hjälp de behöver – hemifrån – när de har tid och ork.

Mer information om detta kommer inom kort. Vill du ha snabbare besked än så maila oss, se kontakt.

optimal-potential-npf-asperger-syndrom-ur-tva-perspektiv

 

 

Man kan om man vill !